LIDINGÖ & CORONA: HÄR FINNS KÄMPARANDA!

Hur mår näringslivet? Utbrottet av Coronasmitta påverkar oss alla. Men, hur är det på Lidingö. Katarina Palmstierna kartlägger hur företagare på ön agerar och reagerar. Och det är uppenbart att Lidingös företagare är enorma entreprenörer som tänker positivt och är envisa till tusen. Med en stark och bestämd vilja: Vi ska klara det här!

Studera Mera - Företag 67

CORONA HAR STÄLLT STORA KRAV PÅ FAMILJER OCH VI KAN VARA EN HJÄLPANDE HAND FÖR ELEVERNA – säger Karin och sonen Pontus Gifvas som driver läxhjälpsföretaget Studera Mera i Högberga.

När Corona kom blev det först ett stort tapp med många avbokningar, precis som samhället så stannade läxhjälpen upp abrupt. Men när föräldrar insåg att detta var en ny vardag så ringde föräldrarna och ville ha studiestöd till sina barn. Gymnasieelever och föräldrar skulle nu båda ställa om till att arbeta digitalt hemifrån samtidigt som syskon fortfarande gick i skolan - inte lätt att få ihop livspusslet.

Många föräldrar insåg att krisen skulle stanna och behövde extrahjälp med studier och bollplank till framförallt gymnasiebarnen. Så vi har börjat med digitala- och telefonmöten med elever, speciellt i resonemangstunga ämnen som samhällskunskap och historia. Där de får möjligheter att fråga och diskutera, sådant som sker naturligt i skolan men som deras ordinarie lärare nu inte hinner med. Det är en utmaning för många elever att studera på egen hand och där kan vi hjälpa till genom att bidra med struktur och agera bollplank för eleven.

Andra barn åker vi hem till och vid behov håller distans och vissa har till och med undervisat utomhus – allt är möjligt. Vi har hjälpt över 60 familjer här på ön att få ihop studierna med vardagen. Vi vet att föräldrar förstår hur viktig skolan är men ofta känner sig vilsna och vill ha råd. Föräldrar behöver också rådgivning hur de ska tänka runt läxhjälp och hur de ska lägga upp det hela. Vi tror att det är många barn som inte fullt ut kommer att ha den kunskap som de skulle få i normala fall och inför höststarten kommer vi att starta ” Uppstartsstöd” för de som ligger lite efter och vill ha en extra kick inför höststarten. www.studeramera.se


Sats Dalénum - Företag 66

FORTSÄTT TRÄNA INNE ELLER UTE – säger Naomi Ladour och Camilla Fjaestad som driver gymet SATS Dalénum.  Torsdagen den 12: e mars kl. 9.00 fick vi ett meddelande från vår Sverigechef att alla SATS i hela norden skulle stängas kl 12.00 samma dag och vara stängda till att börja med i två veckor.

Vi blev helt tagna på sängen och sattes oss direkt för att göra en plan för vad vi skulle göra dessa veckor och utnyttja tiden på bästa sätt. PT`s började köra sina kunder utomhus vilket verkligen uppskattats även om det många gånger både stormade, regnade och haglade, många medlemmar väljer fortfarande att köra ute. Idag har våra PT`s mer att göra än någonsin och även sjukgymnasten har många nya patienter som har fått t. ex. ryggproblem då de sitter hemma och jobbar och ofta får ont pga av fel sittställning

Vi lade om hela vårt gruppträningsschema med många klasser utomhus och halverat deltagarantal, vi lade om alla dagliga rutiner för att säkra hygienen. Vi passade även på att måla om i lokalerna. Vi hade dagliga ”Coronatelefonmöten” där vi blev uppdaterade om/när /hur vi skulle kunna öppna igen. Det var en orolig tid och vi alla var osäkra -kommer vi öppna igen och ha något jobb kvar? Efter 2 veckor öppnade vi upp och sedan dess får vi fler och fler besök varje dag. Det är så härligt att träffa alla medlemmar igen, vi är ju som en stor familj.

Vi har lärt oss restriktioner från hälsomyndigheten och lagt nya rutiner för att undvika smitta och när det blir för många i lokalerna stänger vi av delar eller hela gymet. Vi är på vakt hela tiden och gör allt för att det ska vara säker att träna, då det är viktigt för immunförsvaret och livsglädjen. www.sats.se/traningscenter/stockholm/sats-dalenum/


Lidingö Import - Företag 65

DET LILLA INDUSTRIFÖRETAG MÅSTE HA LIKVIDITETSHJÄLP FÖR ATT KLARA SIG OCH VÄXA, SPECIELLT NU I CORONATIDER – säger Gun Malmqvist som driver Lidingö Import (LIAB) som trycker servetter i Dalénum och också kallas för Fabriksbo´n.

Vår specialitet som tryckeri är att trycka servetter och dessutom färgmatcha dessa med andra saker i en serie, såsom dukar, brickor och ljus som kommer från andra leverantörer. Våra kunder är stora företag såsom Ahléns och Indiska men vi arbetar även i små serier med nya designers. Vi har löpande haft en försäljningsökning och en ljus framtid med flytt av tryckeriet från Bodal till Dalénum och då kom Corona.

Alla order vi hade blev avbokade eller flyttade fram i tiden och 15 mars tryckte vi på ”off- knappen” i tryckeriet, då stannade hela verksamheten och det har vi aldrig varit med om tidigare. Som tur var hade vi planerat för ett flyttavbrott i produktionen, men inte i flera månader. Ett litet tryckeri som vi är extremt likviditetskänsliga och efter flera månaders förlorade intäkter har vi svårt att få hop pengar till att köpa råvaror för framtida produktion. Vi har en produktionsprocess som kräver likviditet och det är extremt tufft för oss nu.

Just i dagarna verkar det som fler företag verkar köra igång till hösten och vi har fått in order och hösten är fulltecknad men vi vet inte riktigt hur vi ska få pengar till produktionen. Jag räknar varje kväll och försöker nu låna pengar för att klara att behålla vår specialutbildade personal och höstens produktionsinköp. www.liab.se


Stockholms Bordsuthyrning - Företag 64

VI HAR ÖPPET OCH VI FORTSÄTTER ATT KÄMPA PÅ – säger Håkan Lundqvist på Stockholms Bordsuthyrning i Dalénum.

Vi är ett familjeföretag i fjärde generation, som funnits i 62 år och har aldrig haft några problem. Men den 15:e mars dog eventbranschen helt och hållet och vi som är ett företag som bygger på att människor möts förlorade över 90% av våra intäkter på en vecka.

Vi är 20 anställda inkl. familjen. Alla är idag deltidspermitterade. Vi har 3000 kvm och tre våningar fulla med glas, bord, stativ, tält etc. och normalt servar vi över 100 arrangemang i veckan. Det är ödsligt och det känns som det är söndag varje dag. Maj brukar vara en av våra storhetstider med konferenser, studenter och andra cateringfester, men i år är det tyst.

Vi hoppas givetvis att det öppnar upp i augusti/september och just nu kom det faktiskt en order från TV programmet Bytt är Bytt, så än finns det hopp! Vill du hyra utrustning för fest eller konferens från oss gå in www.bords.com


Lidingö Lås & Larm - Företag 63

ÄR ENORMT TACKSAM OCH KÄNNER STOR ÖDMJUKHET SOM FÅR HA DET SÅ HÄR – säger Joacim Persson som driver Lidingö Lås & Larm på Lejonvägen i Lidingö Centrum. Klart att vi som alla andra är påverkade, men inte så mycket som vi befarade från början. Nu har vi fullt upp åtminstone över sommaren. Våra kunder är fastighetsägare och bostadsrättföreningar och eftersom räntorna är låga fortsätter de att uppdatera eller investera i nya lås- och passersystem.

Vi har också många privatkunder som nu i orostider är lite mer om sig och kring sig och vill se över sin inbrottssäkerhet. Det är i kristider som man bör se framåt om man har möjligheter. Vi har funnits på ön i 83 år och har byggt upp en ekonomisk uthållighet vilket gör att vi nu tittar framåt och planerar för fortsatt expandering.

Just nu satsar vi extra mycket på marknadsföring för att synas. Bakom kulisserna förbättrar vi organisationen och processerna samt rensar och förbättrar våra lokaler. Vi har haft tur och inte behövt permittera våra medarbetare och vi kanske till och med kan hitta nya medarbetare för framtiden, vilket annars är mycket svårt. Vi är ”fit for fight” för 83 år till. Läs mer på lidingolas.se


Händer för livet - Företag 62

HÄNDER FÖR LIVET – är namnet på mitt massageföretag i Bodal, säger Siv Winberg.

Jag tänkte länge innan jag bestämde mig för företagsnamnet, men tycker att det säger mycket vad massage innebär. Jag utför olika sorts massage, bl.a. lymfmassage, som folk börjar få upp ögonen för. Lymfsystemet tillhör kroppens immunförsvar och fungerar som avlopp och reningsverk och kallas för ”det bortglömda systemet”.

Sen Coronautbrottet har jag tappat 50% av intäkterna. Jag hade många fasta kunder på äldreboenden både på Lidingö och i stan, som jag nu inte får besöka. Eftersom jag förlorat över 30 % av min inkomst, ska jag ansöka om omställningsstöd, hos skatteverket.

Vissa kunder som kommer till min lokal, har av förståeliga skäl gjort ett uppehåll, men en och annan ny kund vågar sig nu hit, då i första hand för lymfmassage i syfte att förbättra immunförsvaret. Jag har öppet som vanligt, med gemensamt ansvar, så fungerar det. Jag är också utbildad undersköterska, och arbetar nu under Coronatiden tillfälligtvis också i vården, på palliativa avdelningen på Högsätra.


Maltes Cykel & Sport - Företag 61

KUNSKAP OCH SERVICE HAR ALLTID VARIT VÅRA LEDORD OCH ÄVEN NU I CORONAKRISEN – säger Chia och Hasse Hamberg som driver Maltes Cykel & Sport vid Lidingö centrum. Vi vill hjälpa alla men hinner inte riktigt med. Sen Corona tog fart har det varit helt galet mycket. Vi säljer cyklar som aldrig förr. Våra kunder, både nya och gamla, vill inte åka buss och tunnelbana i dessa tider, så de cyklar istället. Det är många som bor här på ön och jobbar i stan och använder cykeln som transportmedel. Andra vill använda cykeln för motion. Om man inte köper ny cykel tar man fram sin gamla cykel och låter oss serva den. Just nu har vi haft ett högt tryck mer än normalt, så varje dag i veckan är som en normal lördag. 

Vår största utmaning är om någon av oss i personalen skulle bli sjuk, då får vi tänka om och kanske förändra öppettiderna. Hitintills har det funkat och vi har hållit oss på benen. För att inte smittas och smitta har vi bland annat satt ut nummerlapparna utanför entren och kunderna får vänta utanför och vi kommer ut när det är deras tur. Vi är försiktiga och känner oss som ”papegojor” som hela tiden uppmanar alla till att hålla avstånd. Men vi tycker ändå att det finns en mycket större ödmjukhet för saker och ting nu och vi hoppas att detta håller i sig och vi har väldigt mycket bra kunder!


Allservice Fönsterputs & Städ - Företag 60

STÄDNING ÄR A & O, I DESSA TIDER – säger Robert Grees som driver städbolaget Allservice Fönsterputs & Städ, tillsammans med sin bror Dennis och har kontoret i Hantverkshuset.

När våra kunder verkligen förstod att Coronapandemin var här, var det många som ringde och sade att de ville pausa sin städning på grund av oro eller för att de nu var hemma och jobbade. Även en del av våra kontorsstädningar pausades, då de flesta jobbar hemma. Men många fortsatte som vanligt med städningen vilket vi är glada för.

Vi gick ut med mail till alla kunder och berättade om ändrade rutiner. Engångshandskar har vi alltid haft, för våra medarbetares skull. En rutin är att vi desinficerar arbetsredskap mellan städningarna samt desinficerar kontaktytorna hos kunder. Det är verkligen extra viktigt just nu att regelbundet städa och hålla rent. När vi städar hos kunder, så rekommenderar vi dem att ta en promenad medan vi städar.

Eftersom vi alla utgår från kontoret så träffar vi medarbetarna varje morgon och på så sätt har vi check på hur alla mår. Vi har haft många bortfall då vi följt hälsomyndigheternas riktlinjer, och visar någon symptom får de stanna hemma. Vi har tappat ca 30 % av våra intäkter och än så länge klarar vi oss men drar pandemin ut på tiden så kommer det bli tufft. Vi har klarat oss hyfsat bra hitintills, mycket för att vi har de bästa kunderna och många har vi haft länge och har en bra relation med. STORT TACK TILL DEM.


Lidingö Saluhall- Företag 59

VI ÄR TACKSAMMA FÖR ATT LIDINGÖBORNA VÄLJER ATT GYNNA DET LOKALA NÄRINGSLIVET – säger Joakim Jernberg som tillsammans med Magnus Olsson driver Lidingö Saluhall i Skärsätra.

Plötsligt blev det mer människor i Saluhallen och antalet luncher ökade markant. Vi sålde 25 % mer lunchlådor och restaurangdelen var full. Lidingöborna hade börjat att arbeta hemifrån - det var så vi märkte av Corona. Samtidigt avbokades fester och catering så vi fick en annan inkomstfördelning. Succesivt har även försäljningen av våra livsmedel ökat och att köpa lite mer ”fina råvaror” till helgerna är en annan trend vi ser. Flera av våra nya kunder brukade förut åka till Östermalmshallen, men stannar nu på ön och kommer till oss. Vi har inte behövt permittera personal, tvärtom, vi har anställt extrapersonal.

Vi var snabba på att anpassa oss efter hälsomyndigheternas regler med avstånd etc. och ganska snart stängde vi brunchen på lördagar och after-work på fredagar. Vid kan nu se att kunderna kommer tillbaka och sitter och tar en öl eller så, bara för att få komma ut lite - men vi är noga med avstånden.

Vi är flexibla och lyhörda mot våra kunder och en del levererar vi hem till, andra till bilens baksäte, vi tar även emot beställning från bilen och springer in och plockar ihop varor – allt är möjligt för oss. Vi har klarat oss över förväntan, dels för vi har både restaurang och försäljning av mat i butiken och för att kunderna väljer att fortsätta komma till oss – stort tack Lidingöbor!


Naturligtvis Hälsocenter - Företag 58

I KRISTIDER BLIR DET SMÅSKALIGA OCH PERSONLIGA VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN – säger Mia Brundin, Caroline Bergström, Jenifer Bergström och Joacim Bergström, som driver modebutikerna BYUS FOR YOU i Lidingö Centrum och Norra Djurgårdsstaden.

När Corona slog till var det såklart märkbart för oss att många kunder var oroliga. Både för viruset i sig och för ekonomin. Det blev ett par lugna veckor där det var märkbart färre kundbesök. Men efter hand har det sakteligen komma tillbaka igen.

Vi är enormt glada och tacksamma för våra kunder! Både över våra stamkunder som trots kristid fortsätter handla sina kläder och presenter hos oss, och stöttar nu när det är tufft. Vi är också glada för de nya kunder som upptäcker våra butiker för första gången. Många personer har fått ställa om och arbetar hemifrån, det ger oss som driver lokala små modebutiker en möjlighet att visa upp vad vi kan erbjuda!

Nästan alla kunder frågar hur vi mår och hur det går för oss. Några har haft blommor och andra presenter med sig för att visa sitt stöd. Det har värmt otroligt mycket! Många utrycker även hur viktigt det nu är som kund att stötta verksamheter lokalt. Det är fint att höra i denna tuffa tid!

Tack vare fina samarbeten med våra leverantörer har vi fortsatt kunna erbjuda nyheter i butikerna. Nu kavlar vi upp ärmarna tillsammans med våra leverantörer och ser till att kunna fortsätta erbjuda inspirerande mode på Byus! Vi väljer att tänka positivt. Med fokus på det personliga, som alltid varit vårt mantra! Vi erbjuder egen tid i butiken för den som vill, hemkörning av varor såklart, få en personlig presentation av sortimentet och service på distans via face-time samtal med oss i butiken, inspiration via vårt Instagram och nu har vi även lanserat vår web-shop! Vi kommer fortsätta erbjuda samma personliga service - man får ta en dag i taget och tänka positivt. Webshop: www.byusforyou.se


Naturligtvis Hälsocenter - Företag 57

VI ÄR SÅ GLADA ATT VI FLYTTADE TILL TORSVIK VID ÅRSSKIFTET – säger Lotta Byrén, yogalärare och Catharina Hyltén-Cavallius, kbt-terapeut som båda är ägare av Naturligtvis Hälsocenter.

Vi är nu mer lättillgängliga för Lidingöborna och finns sedan Corona slog till dessutom online på Skype, Zoom, Instagram och Facebook vid behov. De flesta av våra tjänster kan man ta del av online; som exempelvis Massage för par där man lär sig att ge och ta emot massage på varandra hemma. Varje onsdag genomför Lotta MediYoga på Facebook och jag har fått mycket positiv feedback från nya kunder som är oroliga och som känner att yogan hjälper i dessa tider.

Vi har fortfarande en hel del klienter som kommer till oss både i Arenahuset på Stockholmsvägen och till vår yoga på Stjärnvägen. Vi har hög hygienfaktor på plats, så att alla som kommer till oss ska känna sig trygga, betonar Catharina. Vissa av våra kunder har bett om att få ta en paus ett tag och andra har valt att använda våra digitala tjänster.

Många företag är nu mitt uppe i organisationsomställningar, och har extra behov av coachande stöd men också behov av att utveckla medarbetare i att leda sig själva, vilket nu är viktigare än någonsin. I vårt Självledarskapsprogram lär man sig att bli medveten om sina värderingar och hur man tydligare kan leda sig själv till ett rikt och meningsfullt (arbets)liv. Även detta program kan genomgås i webinarform. Vill du veta mer om oss så gå in på www.naturligtvishalsocenter.se


Adesso - Företag 56

FÖRSÄLJNINGEN HAR BLIVIT LIDANDE AV ATT JAG INTE FÅTT LEVERANSER – säger Henrik Hanner som driver företaget Adesso i Stockby, som är återförsäljare av köksmaskiner. Våra återförsäljare ropar efter våra produkter och vi kan inte leverera. Våra kaffemaskiner kommer från Italien och England och fabrikerna där har varit nedstängda under flera veckor. Nu har de så smått börjat att öppna upp och vår största leverantör Gaggia öppnade förra veckan, efter 6 veckors nedstängning. Vi skickade en order för över två veckor sedan till vår leverantör av pastamaskiner och har inte ens fått svar. Antar att det tar tid för dem att öppna upp produktionen igen.

Som tur var hade vi ett litet lager, men nu är det slut så vi kan inte leverera till våra återförsäljare, vi har en massa restorder och det innebär att vi inte fått den intäktsökning, som vi annars skulle kunnat få. Som tur är har de Italienska kafferosterierna varit öppna hela tiden så kaffe har vi kunnat leverera.

Försäljningen har gått över förväntan, och det beror förmodligen på att slutkunden är privatpersoner, och nu i Coronatider verkar de dricka mycket kaffe och göra egen pasta. Vi hoppas att produktionen kommer igång snart, så att vi kan få iväg våra leveranser, men vi är ändå tacksamma för att vi inte blivit värre drabbade som många andra företag i vår omgivning.


Bostad Direkt - Företag 55

VI KÄMPAR VARJE DAG FÖR ATT ÖVERLEVA – säger Helena Ekman som är VD för Bostad Direkt Stockholm AB och Susanna Palmö Grip som är ansvarig för Bostad Direkts företagshotell i Dalénum.

Före Coronapandemin hade vi en normal beläggning på 80 - 90 % av olika företagskunder som hyrde en lägenhet för en längre tid i vårt bostadshotell, sk. long-stay. Vi hade ett jämt flöde av nya kunder hela tiden, som exempelvis konsulter, tekniker och andra som hade uppdrag i Stockholm under några månader och framtiden såg ljus ut. Vi har ca 100 lägenheter, fullt möblerade varav de flesta är ettor med pentry.

Allt förändrades för oss, som för alla andra i denna bransch och dagsläget har vi genom mycket hårt slit kommit tillbaka till en beläggning på 50 % men med helt andra kunder och lägre marginal. Idag hyr vi främst ut till privatpersoner med behov av boende under pågående stambyten, Lidingöbor som är mellan boenden, sjuksköterskor som nu i Corona tider jobbar här och behöver bostad och t.ex. mormor som inte kan bo nära familjen.

Vi har sänkt hyrorna till hälften på våra lägenheter och sagt upp hyreskontraktet som vi har ett och ett halvt år kvar på. Under tiden har vi över 1 miljon i fasta utgifter varje månad och det tär. Balders är vår hyresvärd och vi har haft diskussioner med dem att stödja oss i enlighet med regeringens stöd med fasta hyreskostnader men det är kalla handen, vilket är mycket tråkigt. Så vi gör vad vi kan varje dag. Kämpar för att hitta nya kunder och arbetar hela tiden på att synas på sociala media och just nu är vårt hopp att det lättar upp efter sommaren.


Sandra Teresa - Företag 54

JAG ÄR SÅ TACKSAM FÖR ATT JAG HAR MINA STAMKUNDER som trots coronakrisen fortsätter stötta min verksamhet och köper smycken - säger Sandra Teresa Molander, smyckesdesigner med bas här på Lidingö. Jag startade mitt företag för tre år sen och har sedan dess expanderat med webshop och försäljning till butiker som Millesgården, Maruschka de Margot och Butik Grön i centrum. 95 procent av det jag säljer är handtillverkat och som tur är har jag inte dragit på mig något stort lager!

Om det är något den här pandemin har bidragit med är att den gjort oss till mer kreativa företagare tror jag! Jag ser överallt hur olika företagare kommer på nya idéer för att nå ut med sina varor och tjänster. Det är inspirerande i dessa tuffa tider, att se kreativiteten spira trots allt det jobbiga som händer.

I mitt fall erbjuder jag bland annat smyckogram, kunderna kan alltså beställa smycken som skickas direkt hem till mottagaren med ett personligt meddelande. Man kan beställa via mail eller webshopen. Många passar på nu inför Mors dag till exempel och beställer något fint till sina lite äldre mammor som på grund av corona sitter isolerade. En del vill specialdesigna smycken också så det blir än mer personligt! Det tror jag är väldigt uppskattat. Sandra Teresas smycken hittar du på www.sandrateresa.se Instagram: @sandratereasmycken Facebook: www.facebook.com/sandrateresas Mail: info@sandrateresa.se


Scandic Foresta - Företag 53

HOPPAS VI SES OFTA PÅ TERRASSEN I SOMMAR – säger Charlotte Rosengren som är hotelldirektör på Scandic Foresta. Vi som alla andra i vår bransch blev hårt drabbade. Vi hade sett fram emot våren då vi hade många fester, bröllop och konferenser inbokade. Vi blev drabbade från dag ett och under en vecka tappade vi 90 % av alla bokningar och inget nytt bokades på. Men vi har haft tur att flera bokningar har senarelagts till i höst eller 2021. Vi har några kunder kvar och vi är glada för att staden vill supporta näringslivet och nyttjar oss ibland för möten.

Som tur är, har vi vår underbara uteterrass som vi i år öppnat i förtid. På eftermiddagar och kvällar badar terrassen i sol och när det är kallare har vi filtar och värmare. Den underbara utsikten finns där hela tiden och det är gott om plats att hitta en hörna för sig själv för att ladda batterierna eller med några nära och kära utan att trängas. Vi har tyvärr varit tvungna att både permittera och säga upp personal - det är fruktansvärt och vi hoppas kunna få tillbaka vår personal när vi kan öppna upp igen.

Låt oss hoppas på en vacker sommar med många hemesterfirare och därmed också en välbesökt terrass. Vill du veta mer om oss: www.scandichotels.com


Jonas Melcherson webb & design - Företag 52

NÄR DETTA ÄR ÖVER KOMMER MAN ATT SE VILKA SOM SÅG TILL KUNDENS BÄSTA ELLER BARA TILL EGNA INTRESSEN – säger Jonas Melcherson som driver företaget Jonas Melcherson webb & design. Företaget arbetar med formgivning av varumärken, webbplatser och Jonas är även konstnär och säljer tavlor.

Efter tre års uppbyggnadsfas av företaget, hade jag äntligen fått snurr på verksamheten och kunder som jag tidigare haft när jag jobbade på digitala byråer kom nu och ville ha mina tjänster och jag hade flera omfattande avtal i handen. Affärerna gick bra och jag funderade allvarligt på att skaffa en lokal på stan och firmabil.

Under loppet av en arbetsdag förändrades situationen på grund av Corona och två av de största kunderna ringde och sade att de måste anpassa sig till verkligheten och ville flytta fram uppdragen. Jag förstod direkt att jag inte skulle få någon inkomst över sommarmånaderna, men ville vara generös mot kunderna, så jag bråkade inte om avtalen. Kort och gott jag, förlorade ca 70 %, permitterade mig på 60 % och nu två månader senare kommer kunderna tillbaka med mindre uppdrag. Det verkar även som att de talat gott om mig för nya kontakter hör av sig – vilket är mycket roligt!

På kvällarna arbetar jag sedan i april för småföretagen på ön som ordförande för Företagarna Lidingö och det känns som ett viktigt och bra sätt att ge tillbaka. Arbetar nu från min konstateljé som ligger i anslutning till hemmet och har tänkt om angående lokal, tänker bygga om den så den blir en kombination av ateljé och liten affärslokal och jag är evigt tacksam över att jag inte han skaffa den där lokalen – det gör min verksamhet mer uthållig och jag kan ge lite extra till mina kunder.


VarUnik - Företag 51

VI HJÄLPER TILL MED DET VI KAN – säger Sofia Stahl som driver VarUnik som levererar textilier med låg klimatpåverkan till hotell, restauranger och tvätterier. 

Vår målgrupp är bland de hårdast drabbade av Coronapandemin och vi lider med våra kunder. För att hjälpa dem och andra drar vi nytta av våra leverantörskontakter och har tagit fram ett enklare munskydd. Vi har även inlett ett samarbete med Lidingöföretaget Security Partner för att få fram desinficeringsmedel. Vi vill göra det vi kan för att få vår bransch och samhället att komma på fötter igen säger Sofia.

Tack och lov gav våra leverantörer oss möjlighet att skjuta på ordinarie leveranser och vi är hjälpta av både regeringens krispaket samt vår hyresvärd Mercado Medic. De ställer upp för oss småföretagare på Tryffelslingan och sänkte hyran med 50% - det är guld värt!

Sofia berättar också de nu har möjlighet att slutföra ett utbildningspaket som lanseras i höst. Det ska göra det lättare för branschen att se hur och var de kan sänka klimatpåverkan från textil. Vi tror att miljöfrågan kommer att bli ett ännu viktigare framöver säger hon med ett leende. Vill du veta mer om oss: www.varunik.se


Företag i Coronakrisens spår (Företag nr 50 - Collage och summering)

STORT TACK TILL ALLA FÖRETAGARE SOM DELAT ER RESA MED OSS ANDRA I CORONATIDER – säger Katarina Palmstierna, ordförande i Lidingö Näringsliv, som arbetar för att utveckla näringslivet på Lidingö.

Tills idag har jag intervjuat 49 företag i Coronatider och publicerat på Facebook Lidingö Näringsliv Debatt och Lidingös Anslagstavla och Lidingö nyheter. Jag kan se att varje inlägg delats mycket så varje företagare har nått flera tusen läsare och bidragit till känslan att vi inte är ensamma – vi gör det tillsammans!

Trots att många av er över en natt ställdes inför en helt ny och oväntad utmaning med oro för verksamhetens överlevnad, har ni alla agerat blixtsnabbt med att ställa om och dessutom förstått att affären inte kommer att se likadan ut på andra sidan Corona – mycket kommer vara annorlunda.

Vissa företagare har tappat nästan hela sin försäljning och andra har fått ännu mer att göra – det är som ett lotteri och ingen kunde veta i förväg om man skulle vinna eller förlora. Men det vi alla vet nu är att er uppfinningsrikedom och innovationsförmåga är stor, hjärnorna går på högvarv och mitt I den svåraste krisen finns en enorm nyfikenhet, kreativitet och förmåga att hitta nya vägar – imponerande!

STORT TACK ÄNNU EN GÅNG TILL ER ALLA SOM BIDRAGIT MED ERA ERFARENHETER SOM FÖRETAGARE – DET HAR GIVIT STYRKA TILL ANDRA! NU FORTSÄTTER VI MED 50 FÖRETAG TILL – VILL NI DELGE ANDRA ERA ERFARENHETER SÅ HÖR AV ER.
katarina@lidingonaringsliv.se


Lidingöloppet - Företag 49

I DETTA FÖDS NYA IDÉER OCH TANKAR – säger Fredrik Montgomery som är Marknads- och kommunikationschef för TCS Lidingöloppet, Lidingöloppet MTB, Blodomloppet Stockholm med flera. Lidingöloppet ägs av IFK Lidingö Friidrottsförening och IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb.

Fast det är fruktansvärt med alla drabbade på lika sätt, tror jag att det kommer något gott ur denna Coronapandemi. Vi får möjlighet att tänka annorlunda och på så sätt vidareutveckla verksamheten.

Med Corona som ett lätt buller i bakgrunden, planerade vi alla våra tävlingar som vanligt tills restriktionerna kom, först med 500 och sedan med 50 personer på samma plats och då blev det allvar för oss. Det första vi fick göra var att ställa in Lidingöloppet MTB som skulle gått av stapeln nu under Valborgsmässohelgen. Loppet är nu flyttat till samma helg som Lidingöloppet i slutet av september, fast det blir på kvällen på elljusbana.

Vi har fortfarande siktet inställt på att Lidingöloppet ska gå av stapeln på utsatt tid, speciellt eftersom ett inställt lopp påverkar hela föreningslivet på ön, då de olika mindre föreningarna är funktionärer och får på så sätt ett välbehövligt tillskott i sin kassa.

För att hålla tävlingsandan igång under pandemin, har vi tänkt annorlunda och skapat den ”Virtuella terrängserien Stockholm”, som pågår i april till juni, där vi valt ut 10 utmanande terrängspår som man springer själv någon gång under en given vecka och rapporterar in resultatet till oss. Det är gratis och fina priser delas ut. Vi tänker nytt varje dag, fast hemifrån, och vi har ständig dialog med myndigheter för att följa utvecklingen. Vill du veta mer om oss: www.lidingoloppet.se


Market Cap - Företag 48

VI GICK FRÅN FYSISKA MÖTEN TILL VIRTUELLA MÖTEN PÅ EN VECKA – säger Johan och Agneta Setterwall som är två av fyra som driver ledarskapsföretaget Market Cap och sitter i Företagshuset på Herserudsvägen i Torsvik.

I början av mars hade vi hela våren bokad och var ute på ett uppdrag hos en stor internationell kund. På fredagen kom VD:n för bolaget in och sade att förmodligen skickar vi hem alla medarbetare i koncernen på måndag. Vi hade hört om Corona men nu var det ett faktum, men vi anade ännu inte konsekvenserna. Veckan därpå blev vi av med alla uppdrag under våren och uppdragen blev framflyttade till Q3. Från fullbokat till tomt – vi var i chock!

Men kreativa som vi är började våra hjärnceller att fundera på hur vi kunde fortsätta i virtuell form och vi kastade oss in i att bli proffs på Zoom och Teams. Efter kontakt med våra kunder, som vi arbetat med länge, fick vi efter två veckor mindre virtuella uppdrag inom situationsanpassat ledarskap, hur involverar man medarbetare i den nya situationen och hur man använder sin företagsstrategi i Covid-19 tider.

Vi jobbar dag och natt på att lära oss ett nytt virtuellt arbetssätt och genomföra smartare möten och vi ser möjligheterna för framtiden – baskunskapen känner vi oss trygga med. Vi har t.ex. lärt oss att virtuella möten tar dubbelt så lång tid, vilket innebär kortare uppgifter vid varje tillfälle och nu håller vi på att lära oss att arbeta med gruppuppgifter i virtuella teammöten.

För oss är detta en resa i ny teknik med nya möjligheter, som vi vill bli proffs på. Vi ser fram emot att komma ut på andra sidan, med nya redskap i en verklighet som säkert kommer se annorlunda ut.  
Vill ni veta mer om oss: www.marketcap.se


Christinaskolan - Företag 47

VI LEVER I TVÅ OLIKA VÄRLDAR – säger Åsa Johansson, Rektor och Amanda Schutz, VD för Christinaskolan på Läroverksvägen. I skolan är det mesta som vanligt, lektionerna ska hållas och betygen ska sättas men eftersom det är många pedagoger som är sjuka har vi i våra arbetslag om 8-9 personer beslutat att stötta och täcka upp mer för varandra än vanligt. Det gäller speciellt för högstadiet och fritidshemmet.

När eleverna kom tillbaka från sportlovet fick de som varit i Italien och andra riskområden vara i karantän och inte komma till skolan och efter två veckor valde vi att stänga skolan under två veckor, med distansundervisning, så om det blir värre igen så vet vi hur man gör. 

Vi arbetar mycket med krishantering och många föräldrar känner stor oro och vi har därför infört obligatorisk läsning på internet av alla budskap och information som går ut från skolan. Före påsk var 35 % av eleverna och lärarna frånvarande då de var förkylda, hostiga och med småfeber, nu har det klingat av. Vi har infört handtvätt och gått igenom alla hygienrutiner med barnen och alla bänkar är i särflyttande, varje bord i matsalen har sin egen servering och skolan är stängd för alla utom eleverna, vi har satt kod på dörren.

Barnen har dock varit obekymrade hela tiden och stojar med varandra som vanligt och kommer och kramar oss också som vanligt. Det känns som en ”vanligt värld” i skolan och en annan med ”social distansering” när vi lämnar arbetet. Hitintills har vi klarat oss, men man vet ju inte säkert. Om vi skulle bli sjuka har vi en ledningsgrupp som ställer upp för varandra och alla tar med sig sin dator och viktiga papper hem varje dag, så det känns tryggt.


Bosövarvet - Företag 46

INFORMATIONS- OCH UTBILDNINGSBEHOVET AV ANDNINGSSKYDD NU I CORONATIDER ÄR MYCKET STORT – säger Ivan Sundström som driver Sundström Safety, som utvecklar, tillverkar och säljer olika typer av industriella andningsskydd. Företaget startade 1926 har sitt kontor på Lidingö på Stockholmsvägen, och fabrik i Småland och säljer via grossister över hela världen: Våra slutkunder hittar man i de flesta typer av tillverkningsindustri, men också hos ambulans och brandförsvar.

Nu i Corona tider har det blivit stor fokus från sjukvården på bland annat skyddskläder, visir samt andnings- och munskydd. Också Sundströms försäljning av dessa produkter har ökat rekordartat i konkurrens med de stora drakarna såsom 3M och Honeywell.

Samtidigt är det oerhört viktigt att veta vilka skydd som ska användas var och det finns tre olika säkerhetsklassningar. Jag lägger stor vikt vid detta och undervisar och informerar om detta på LinkedIn och Facebook. Det är skillnad på andningsskydd och andningsskydd. Vissa skyddar du dig själv med från smitta, och vissa skyddar du andra från att bli smittade av dig och vissa har bägge funktionerna. Om det blir fel kan det komma att väckas åtal om arbetsmiljöbrott när detta har blåst förbi. Arbetsgivaren har det fulla arbetsmiljöansvaret.

Våra andningsskydd ska normalt inte användas i vården av patienter eftersom vi bara skyddar den som använder våra skydd. I sjukvården används våra produkter främst av underhållspersonal.  Ännu en gång vill jag betona vikten av utbildning, att använda godkänd utrustning samt att skapa rutiner för hur, var och när olika skydd ska användas, bytas och underhållas i sjukvården i Coronapandemin.

Besök oss på:Facebook: @SundstromSafetyAB, Linkedin, YouTube eller Instagram: sundstromsafety


Sigbladh Ekonomi - Företag 45

DET ÄR MYCKET EXTRA RÅDGIVNING JUST NU – säger Thomas Nicklasson som driver redovisningsbyrån Sigbladh Ekonomi, i Stockby.

Vi har normalt högsäsong just nu, då alla bokslut fortfarande ska göras trots Coronapandemin, men dessutom är många av våra kunder oroliga och vi har både fått mer att göra och en mer rådgörande roll. Överlag är det mindre påverkan på våra kunders företag än vad vi förväntat oss, så här långt. Än så länge är det bara 5-10 % av alla våra kunder som är påverkade ekonomiskt och det är främst konsultbolag inom design, utbildning, it och kommunikation, samt aktörer inom restaurangbranschen och hotellbranschen. Deras uppdrag har raskt blivit bortskalade av de stora aktörerna, som också måste se över sina verksamheter.

Vad gäller rådgivning kommer de flesta frågor runt permitteringsregler, sjukfrånvaro, karensdagar och sänkta arbetsgivaravgifter. Företagen gör allt för att försöka klara sig utan lån, då räntorna är så höga. Men det finns också företag som vi ser växer och det är företag som levererar till sjukvården.

Tror tyvärr att situationen kommer att bli värre då många större företag går i konkurs, eller skruvar åt sin verksamhet ännu hårdare. Vi kommer troligen så småningom själva påverkas genom att vi kommer få svårt att få betalt för våra tjänster. Men vi försöker ta en dag i sänder.


Millesgården - Företag 44

KOM TILL MILLESGÅRDEN I SOMMAR – säger Randy Jämtlid som är marknadschef på Millesgården

Efter många diskussioner bestämde ledningen att på ett försiktigt sätt öppna Millesgården igen, efter drygt en och en halv månads stängning på grund av Coronapandemin. Med uteblivna besöksintäkter från Lidingöbor, Stockholmare och turister har vi självklart fått en ansträngd ekonomi. Ett sätt att stödja oss har varit att erbjuda Millesgårdens vänner att få köpa den fina smidesplattan med ordspråket ”Låt mig verka medan dagen brinner ” – en text som vi tyckte passade bra i dessa tider. Vi fick ett enormt gensvar och det gav lite plåster på såret. Vi är så tacksamma för detta!

Den 28 mars öppnade vi igen mycket försiktigt och häromdagen hade vi 42 besökare. All personal är nu tillbaka på full tid och agerar nu på olika sätt för att kunna hålla öppet på ett säkert sätt och med social distans. 

Straxt innan vi stängde startade utställningen om Gustaf Tenggren – Folksagor och Disney som pågår en månad till. Vi har också vår vackra utomhus Millespark med vackra blomsterplanteringar och vi hoppas nu på många besökare i sommar, även om turisterna, som står för 30% av våra intäkter kommer att utebli, men förhoppningsvis kommer fler Lidingöbor och Stockholmare, nu när de inte kan resa.


Restaurang Bryggan - Företag 43

I MORGON KÖR VI – säger Oskar Brobacke som nu på torsdag, dvs i morgon, öppnar restaurang Bryggan i Gåshaga. Jag lade handpenningen på restaurangen den 10 februari - då hade jag hört talas om Corna. Den 1 mars när jag slutbetalade och fick nycklarna i handen var Corona ett faktum i Sverige. Man måste väl vara lite galen, men det var för sent att bromsa. När det väl var klart att jag skulle starta och berättade för omvärlden, fick jag enorm uppbackning från vänner och Lidingöbor som skrev sms, hejarop på både facebook och Instagram. Andra ringde och talade om hur glada de var att jag var tillbaka på ön - jag blev rörd.

Nu när vi renoverade bryggan var det självklart att vi skulle använda oss av alla Lidingöföretag vi kunde, för att stötta öns företagare, såsom elektriker, snickare etc.

På torsdag smäller det och då kommer Quint hit och spelar. Det är helt fullbokat både på torsdag och fredag – och vi kommer att ”Corona duka” enligt alla föreskrifter. Själv känner jag ett stort ansvar och kommer jag stå i dörren och se till att alla håller social distans


Lidingö Centrum - Företag 42

VI VILL LYFTA FRAM MÄNNISKORNA BAKOM FÖRETAGEN I LIDINGÖ CENTRUM – säger Maria Hall-Person, som är Centrumchef och Marknadsansvarig på Lidingö Centrum. 

Grosvenor Europe köpte Lidingö Centrum för två år sedan och det har tagit ett tag att hitta själen i centrum. Vi vill ha småskalighet mixat med några större aktörer för att åstadkomma en skön mötesplats på ön där det är attraktivt att träffas och vara.
Vi har nyligen lanserat vår nya grafiska profil och logo som vi tycker på ett bra sätt speglar de verksamheter vi har turen att ha hos oss i Lidingö Centrum. Nu i helgen skickade vi också ut ett Magasin till alla Lidingöbor, där vi bland annat presenterar alla verksamheter i Lidingö Centrum men även företag som ligger i nära anslutning till vårt centrum, ”goda grannar” som vi kallar dem. 

Vi vill visa att det är nya tider som gäller i Lidingö Centrum och uppmärksamma Lidingöborna på det fina utbud våra verksamheter erbjuder tillsammans med en fantastisk personlig service. Det gör att vi Lidingöbor bör vara stolta över och värna om vårt centrum. I Magasinet får läsaren möjlighet att få ett ansikte (eller flera) på personerna bakom våra butiker, restauranger och serviceenheter och en liten inblick i vad var och en erbjuder. Vår förhoppning är att det ska vara ett magasin att spara som en påminnelse om allt som finns hos oss. Kanske är det så att många av gammal vana besöker vissa av våra butiker men kanske har missat andra. Längst bak i Magasinet finns också årets eventkalender som vi hoppas kunna återgå till i höst. 

Det har tagit ett tag att få alla pusselbitar på plats men inte minst nu under Coronapandemin känns det som att vi jobbar bra tillsammans med alla fantastiska företagare i centrum men även med Lidingö Näringsliv och Lidingö stad. Det känns som vi är ett bra team som tillsammans drar olika strån till stacken för näringslivets bästa här på ön. Varmt välkomna att besöka oss i Centrum och läs gärna mer om oss på vår hemsida www.lidingocentrum.se


Keane Brewing - Företag 41

JAG TROR ATT VI ALLA FÖRETAGARE PÅ ÖN KAN GÖRA MYCKET TILLSAMMANS – säger Ivan Keane som startat och driver ölbryggeriet Keane Brewing i Larsberg

Vi utvecklade företaget i en källare i Larsberg och idag, 2,5 år senare säljer vi vårt egenproducerade öl, både starköl och folköl, till systembolaget, konferensanläggningar och restauranger på Lidingö och i Stockholm. Sedan länge har vi planerat en flytt till nya lokaler och öppna upp för ölprovning. Nu är vi här i våra nya fina lokaler på Agavägen i Larsberg och planen är att starta ölprovning om två veckor. (Om vi fått smakprovningstillstånd till dess.)

Mitti allt detta kom Corna och vi har tappat över 40 % av försäljningen främst till restauranger och konferenser. Vi har en stor kund i Stockholm som inte kan betala oss – det är lite tufft. Men vi planerar ändå för att starta ölprovningen, men i mycket små grupper och i liten skala. Vi har ett bra läge med många som passerar och tittar intresserat in och frågar vad vi gör.

Nu under Coraonapandemin tror jag att vi företagare på ön kan hjälpa varandra och göra mycket tillsammans. Vill du veta mer om oss så finns vi på instagram: keanebrewing eller på www.keanebrewing.com


Bosövarvet - Företag 40

VI HAR HELT GALET MYCKET MOTORREPARTIONER – säger Per och Tomas Ankarlou, som driver Norwall Marin på det anrika Bosövarvet. Vi säljer en del nya och begagnade båtar, trots den finansiella krisen som medföljer Corona-pandemin. Dock räknar vi med betydligt mer service och reparationer i år då vi tror att folk kommer att nyttja sina båtar mer, när man inte kan åka utomlands på semestern. Många Lidingöbor har redan tagit fram sina båtar och fixar och står i, så vi säljer mycket mer reservdelar än vanligt. 

Just i dagarna är det fokus på att få båtar i sjön, efter den långa vintervilan, och det har inneburit att vi dessutom har lång kö på att laga motorer av olika slag. Många av våra kunder är äldre och nu i Cornatider är vi mycket försiktiga, så vi vill att man inte bara kommer hit, utan ringer till oss och bokar en tid. På så sätt kan vi planera alla besök med största möjliga säkerhet.

Vi har byggt, sålt, reparerat och servat både båtar och motorer ända sedan 1946 och vi kommer nog att överleva detta också. Det blir nog en riktig båtsommar, så vi kanske får blomstrande affärer, vem vet. Vill du vet mer om oss så gå in på: www.nordwallmarin.se


Ramverket & Co - Företag 39

KOM OCH LÄMNA IN ER KONST FÖR INRAMNING – säger Jannike Simonsson, som tillsammans med Camilla Hoffman driver Ramverket & Co i Torsvik. Just nu har vi öppet enligt tidsbokning, så ring eller maila så kommer vi överens om en tid som passar. Vi försöker att inte ha mer än en kund i butiken samtidigt, och använder skyddshandskar vid hantering av konst och ramar. Handsprit och handskar finns att tillgå för alla kunder.

En del ber att vi ställer ut tavlorna utanför butiken så att de bara kan komma och hämta, och sen betalar de via faktura. Några kunder har vi kört hem tavlorna till, men de allra flesta kommer och hämtar själva eller skickar en anhörig.

Vi har absolut märkt en nedgång i antalet inramningsjobb, men vi har ändå en del att göra då många Lidingöbor arbetar hemma just nu och har tid att fundera kring både inredning och renovering. I och med att Camilla, som snart fyller 70, inte jobbar heltid just nu är Jannike själv i verkstan och sköter både kundkontakter och inramningsarbete. Det kan ibland vara svårt, då hon även har småbarn hemma som ofta måste stanna hemma pga förkylning. Därför kan våra leveranstider bli ganska långa, men de allra flesta kunderna är förstående.

Vi kämpar på helt enkelt och är glada för varje kund som kommer in! Stötta oss gärna genom att köpa konst hos oss, vi har ett litet utbud av både grafik och måleri. Följ oss på instagramkontot, ramverket.se samt på facebook Ramverket&Co


Skogshem & Wijk - Företag 38

EFTER CORONA HOPPAS JAG ATT ALLA LIDINGÖFÖRETAGARE OCH BESLUTSFATTARE OCH PRIVATPERSONER LÄGGER DERAS MÖTEN OCH FESTER HOS OSS ANLÄGGNINGAR PÅ ÖN – säger Thomas Nagel som driver mötesanläggningen Skogshem & Wijk ute på Elfvikslandet. Sista två veckorna har det varit nästan inga gäster - nästan helt tomt. Det känns tufft när vi har stora delar av alla kostnader kvar även efter att vi dragit in på allt vi kan och sökt de bidrag som gäller vår verksamhet. Lidingö stad har hjälpt till genom att inte ta betalt för bygglov för bl.a. uteserveringar och den fasta kostanden för sophanteringen.

Det viktigaste för oss är personalen och så har det alltid varit, de är vår styrka, vi kämpar för att ha dem kvar, när det vänder, för det gör det och vi hoppas redan efter sommaren. Alla våra medarbetare är korttidspermitterade och resterande tid som vi arbetar, passar vi på att renovera, röja och städa. För att hålla ihop vårt team samlas vi alla som kan, en gång i veckan och går en promenad tillsammans. De som orkar går hela Lidingöloppet, dvs. 3 andra följer med under olika sträckor, vi har ju en fördel att loppet går nästan precis förbi Skogshem & Wijk, så det är lätt att hoppa av och på.

Vi, precis som många av våra kollegor, försöker hitta nya intäkter och har en fått en del ”long-stays” när olika fastigheter till ex har stambyten, människor är mellan boenden eller personer som vill bo nära sina föräldrar nu i Coronatider. Vi gör allt vi kan för att klara denna kris och kunna behålla vår personal så länge det går. Den bästa hjälp vi kan få, är att du redan nu bokar bord på vår årliga julshow och redan nu bokar fester, möten och konferenser till hösten/vintern. Vårt mantra inom hotell & restaurang är ”Ställ inte in-ställ om!”. Vill du läsa mer om oss gå in på www.skogshem-wijk.com


Hair & Beauty - Företag 37

LIVET ÄR VIKTIGARE ÄN PENGAR – säger Tony Hanna som driver hår & skönhetssalongen Hair & Beauty i Larsberg, tillsammans med sin familj. Här tillsammans med Christina som Sarichez

Det känns som vi är en utsatt grupp, ingen har riktigt tänkt på oss. Men vi har skapat våra egna säkerhetsrutiner. Vi har 5 stolar mellan varje kund, har engångskappor, rengör och desinficerar alla verktyg mellan varje kund. Både kunden och vi tvättar händerna både före och efter behandling och vi har bägge både handskar och munskydd på vid klippning. Vi gör vad vi kan.

På 10 dagar gick vi ner från 100 till 50% beläggning. Vi har inte permitterat någon men vi har kommit överens om att alla jobbar på 50%. Vi är ett familjeföretag sedan 28 år och har legat i Larsbergs centrum sedan 12 år tillbaka och vi har byggt upp en buffert, så vi klarar oss ett tag. Livet är viktigare än pengar!


Klong - Företag 36

I TUFFA TIDER GÄLLER DET ATT SE MÖJLIGHETER; STORA SOM SMÅ – säger Eva Hiertberg som har utvecklat och driver designföretaget Klong i Dalénum.
Produktionsmässigt är vi inte drabbade då vi har ett hållbart och tidlöst sortiment, god framförhållning och dessutom har ett lager i Sverige. Vi ser en absolut nedgång i försäljningen vilket ger oss nya utmaningar. Men många av våra återförsäljare har det svårt och det gäller för oss att parera hårt med mjukt – vi vill ju gärna att fina inredningsbutiker skall finnas kvar när krisen är över. Men det gäller att tänka i nya banor och helt plötsligt har kunder från Shanghai hört av sig och vill köpa produkter från oss, så just nu har vi stort fokus på Kina som öppnar upp så sakteliga. Varumärket Klong är starkt där.

Nu gäller det för oss att ta tillvara på detta tillfälle med vårt tidlösa och hållbara sortiment som representeras av många kända svenska kända designers inom möbler, belysning, inredningsprylar och vars stil passar många i Asien men även i andra länder. Så nu gäller det att ha fokus utanför Sverige. Läs gärna mer på vår hemsida: www.klong.se.


eventation - Företag 35

MIN VERKSAMHET FÖRÄNDRADES ÖVER EN NATT – säger Richard Liljegren som grundat och äger Eventföretaget eventation med kontor i Lidingö Centrum.

För drygt 4 veckor sedan fick vi bara på några dagar avbokningar för runt en miljon på inbokade evenemang som t.ex företagskickoffer, privatfester, centrumevenemang, konferenser mm. Helt plötsligt så klassades vår verksamhet som olaglig när man stoppade evenemang över 500 personer och kort därefter sänktes det till 49 personer och nu gör ingen något evenemang oavsett storlek.

I början av krisen satsade vi mycket på att kunna hjälpa företag samt alla konferensanläggningarna här ute på Lidingö med Videomöten & Livestreaming. Men när hela event & underhållningsbranschen ligger nere så vi sadlar nu om ett tag och satsar mer på att hjälpa till med ljud, ljus och el-installationer! Vi gör även inredningsjobb och snickerier både inne och ute för både företag och privatpersoner där vi även kan erbjuda rotavdrag!

Nu håller vi tummarna för att Sverige ska återhämta sig snarast så att företag och även privatpersoner vågar boka på evenemangen igen.Sen när allt dra igång igen hjälper vi er gärna med ert evenemang ….. då kommer det verkligen att behövas lite fester för att få oss alla på banan igen. Läs gärna mer på vår hemsida www.eventation.se eller vårt senaste blogginlägg: www.eventation.se/eventation-installation/


Sjöboden Jollesport - Företag 34

VI HAR INTE PÅVERKATS MYCKET, SNARARE TVÄRTOM – säger Konrad Törnqvist och Hugo Gadelius, som bägge arbetar på Sjöboden Jollesport i Kyrkviken.

Vi har fler kunder nu än innan Coronapandemin startade. Det märks verkligen att många jobbar hemma för vi har många nya kunder som köper små-fix grejer till båtar. Förr kom de alltid efter klockan 17.00, nu kommer de spritt under hela dagen medan det är så gott som tomt efter 17.00.  Vi har också sett en yngre kundgrupp runt 30 år som förmodligen brukar åka utomlands, men som nu fått tag i äldre båtar typ MAXI 77 och vill ha tips och råd hur man gör småreparationer. 

Det är betydligt mindre antal pensionärer i butiken och många ringer in sina beställningar, swishar betalningen och kommer sen för att hämta med bilen. Vi hjälper till att ställa in i bakluckan. Utanför affären har vi en stor flaska handsprit och vi vill gärna att kunderna tvättar händerna både före och efter besöken i affären.

Vi har ingen brist på varor men ibland får vi åka och hämta själva då de som ska köra ut är sjuka. Det enda som vi har brist på är munskydd, vi skulle kunna sälja hur många som helst.


Baggebytandläkarna - Företag 33

MIN VERKSAMHET FÖRÄNDRADES ÖVER EN NATT – säger Anna Ermenc som är tandläkare och driver Baggebytandläkarna.

Jag är inte orolig för att smitta eller bli smittad. Vi har alltid haft väldigt strikta hygienrutiner, även före Coronaepidemin. Vi använder oss av visir, munskydd, handskar och kläder med korta av ärmar så att vi kan sprita våra armar och händer efter varje besök.

Men känslan av oro hos våra patienter är i dessa tider stor det är därför förståligt att vi har fått många avbokningar. Mest drabbade är tandhygienisterna som nästan inte har några besök alls. Därför har jag varit tvungen att korttidspermittera alla våra tandläkare, sköterskor och tandhygienister. 

Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och uppdaterar oss dagligen så att vi kan fortsätta bedriva god och säker vård. I enlighet med riktlinjerna så har vi avbokat alla patienter över 70 år så länge de inte har akuta besvär.

Idag tar vi mest hand om akuta besök och när Folktandvården på Lidingö stängdes för två veckor sedan, då allt deras förbrukningsmaterial skulle slussas in till sjukvården, fick vi överta även deras akutbesök. Så nu har vi arbete som täcker upp för 40%. Mottagningen på Baggebytorg har funnits sedan 1950-talet, själv tog jag över den 2012. Min förhoppning är att vi ska klara det här och gå stärkta ur krisen.


Tempo Baggeby Torg - Företag 32

DET FINNS MAT SÅ DET RÄCKER OCH INGEN BEHÖVER OROA SIG – säger Jakob Cassel som driver Tempo mataffär, på Baggeby torg.

När Corona kom kunde jag se en gradvis förändring av köpbeteende och kunderna började köpa lite mer än vanligt. Men helt plötsligt en torsdag började alla att bunkra och när jag kom till affären på fredag, så var det tomt på pasta, ris, barnmat och toalettpapper. Vet inte vad som hände, men nu har vi kommit över tröskeln och kunderna handlar som vanligt. Möjligen kan man se en brist på vissa torrvaror fortfarande och jag ser att vi får leveranser av ett smalare sortiment.

Vi har infört att riskgrupperna har en egen tid mellan kl. 8.00-9.00 på vardagar och det känns tryggt för alla. Vid kassan är golvet målat med markeringar, så att alla lätt kan hålla avstånd.

Vi har ju också paketutlämning och kan se att antalet paket har ökat dramatiskt och det är många leveranser till ”hemkontoren”. När man hämtar ett paket passar man också gärna på att handla lite. I affären har vi lika många kunder som förut men de handlar oftare och att de handlar lite mer. Jag tror att många av våra stamkunder känner sig trygga med att handla i sin kvartersbutik.


Jag-Kan - Företag 31

MIN VERKSAMHET FÖRÄNDRADES ÖVER EN NATT – säger Nina Rokan Brandelius, som driver företaget ”Jag-Kan” som arbetar med coaching. Jag startade bolaget i februari i år med huvudfokus på att coacha långtidsarbetslösa och nyanlända in i samhället och för att komma in på arbetsmarknaden. Hann precis börja då Corona slog till och det blev helt nya förutsättningar. Mina uppdragsgivare som främst är kommuner, gav mig helt nya arbetsuppgifter.

I och med Coronakrisen är det många arbetsgivare som varslar, samtidigt som andra behöver hitta medarbetare som kan börja arbeta omgående, speciellt inom vården. Min uppgift har blivit att sitta som spindeln i nätet och kontakta företagare för att få en uppfattning om behovet och matcha mot varslade medarbetare – en slags akut ”mini-arbetsförmedling”. Jag har ingen aning om vad detta kommer att innebära för min verksamhet i framtiden, men jag är flexibel och lösningsorienterad.


Firren - Företag 30

VI TACKAR LIDINGÖBORNA AV HELA VÅRT HJÄRTA – säger David Busch som driver mataffären och restaurangen Firren i Lidingö centrum, tillsammans med Mathias Nordin (till vänster)

Vi har två verksamheter, dels lunchrestaurangen och dels en matbutik och det är vår räddning just nu. Restaurangen har inte många lunchgäster, men kunder kommer fortfarande för att handla mat, även om det inte är lika många som tidigare. Vi är så tacksam för att våra kunder fortfarande kommer in i butiken och de säger att "mat ska man ju ha".

Vi har många 70-plussare som brukar äta lunch hos oss men som nu sitter i karantän. Så vi har börjat köra hem mat till dem utan kostnad för hemkörningen. Det uppskattas mycket och vi tycker att det är roligt. 

Till dags dato har vi inte behövt permittera någon i personalen, utan alla jobbar 80%. Fortfarande gör vi all mat från grunden i vårt kök så blev det rätt tufft att klara påskens beställningar, men nu blir det nog lugnare och vi ser fram emot en härlig vår - för vi är alla optimisterMadeleine Santiago Art - Företag 29

I DESSA TIDER VILL JAG SPRIDA EXTRA MYCKET KÄRLEK MED MIN KONST – säger Madeleine Santiago Elofsson, som jobbar som heltids konstnär och driver Madeleine Santiago Art. I och med Coronakrisen har jag, som så många andra, fått ställa in konstrundan i Skåne och flyttat fram en stor konstutställning på Ulfsunda slott som skulle ägt rum i maj.

Förhoppningsvis blir det istället vernissage i höst. Detta har givit mig lite mer tid att ägna mig åt att måla mina egna tavlor och förmedla mina känslor. Använder Instagram som min stora marknadsföringskanal och konst gör sig bra där. Man vill ju inte bli bortglömd och det gäller att förekomma hellre än att förekommas. Jag har haft tur hitintills och flera kunder har hittat till min konst nu när de är hemma i karantän. Så jag har faktiskt mer försäljning än jag vågat hoppats på och fått flera beställningsuppdrag. Men jag tar ingenting för givet. Vi vet inte vad som väntar framåt så det är lika bra att bara ta en vecka i sänder. Tacksam att jag inte dragit på mig några stora ateljékostnader.


Lidingö Näringsliv - Artikel 28

HANDLA LOKALT OCH BOKA INTE AV - BOKA OM, GÅR SOM ETT MANTRA ÖVER ÖN – säger Katarina Palmstierna, som leder arbetet i Lidingö Näringsliv vars uppgift är att utveckla näringslivet på ön.

Jag har under 27 dagar skrivit om företag i coronakrisens spår här på facebook - ett om dagen för att få en förståelse för vad som händer i företagen på ön. Det tänker jag fortsätta med så länge det är som det är. Men idag vill jag själv ge några korta reflexioner och en önskan.

- Det märks att Lidingös företagare är entreprenörer! De analyserar situationen, hittar nya kreativa vägar till sina kunder, ställer om snabbt och ger inte upp! Imponerande!
- Aldrig har väl Lidingöbor ”ställt upp” så mycket på öns företag som nu i Coronatider, genom att på olika sätt stödhandla – det har skapats en stark ”Vi-anda”.
- Lidingöbor verkar ha ”upptäckt” många av våra fina företag på ön, nu när man inte åker till andra sidan bron – härligt!
- Fler företag säger att de skapat ”starkare relationer” till sina kunder genom att de fått hitta lösningar tillsammans när det gäller avstånd, betalning, storlekar, hemkörning m.m.. 
- Våra politiker och kommunen gör vad de kan och får göra och vi jobbar bra tillsammans. 
- Tillsammans kommer vi inte kunna rädda alla företag på ön, men vi kan bidra till ett livskraftigt näringsliv på ön, även efter krisen. 

SÅ MIN ÖNSKAN: (Förutom att hålla avstånd och tvätta händerna:-), är att vi alla på ön, nu fortsätter att stödja våra företag efter bästa förmåga, även efter påsk, kanske inte bara genom att köpa, utan även ett litet samtal och fråga hur det är – Vi tar oss igenom detta tillsammans på vår fina Ö.


Sting Free - Företag 27

TYVÄRR HAR MIN INNOVATION BLIVIT FÖRSENAD PÅ GRUND AV CORONA – säger Bengt Wiberg, som driver innovatonsföretaget Sting Free AB, som utvecklar svidfria portionsprodukter för snus och tobaksfritt snus.

Hann precis göra tester i Sverige utifrån mitt godkända patent, innan virusutbrottet kom, som glädjande nog bevisade att innovationen kan tillverkas industriellt i befintliga produktionsanläggningar för porttionssnus. Motsvarande tester utomlands är tyvärr pausade nu.

Sedan flera veckor jobbar jag hemifrån då jag är 62år, diabetiker, överviktig och tillhör riskgruppen. Det finns dock många saker man kan göra för sitt företag via webben. Just nu håller jag på med en enkätundersökning till Sveriges tandläkare som handlar om munhälsa och snus. Har passat på att utöka styrelsen med två personer och vi arbetar nu på distans för kommande lansering. 

Ser ett enormt problem för tusentals av Sveriges Start-up bolag. Anledningen är att de flesta av dessa är beroende av sitt ordinära arbete och/eller finansiärer för att klara uppbyggnaden av sina företag och i dessa tider har många blivit arbetslösa, varslade eller permitterade. Många start-ups kanske inte vågar- eller har möjlighet att öka sitt aktiekapital för att inte företaget ska gå i konkurs. Investeraravdraget borde därför utökas till att också innefatta aktiebolag utan anställda, något som jag också arbetar för.


Granath Koncept - Företag 26

DET ÄR INGEN SOM KNACKAR PÅ DÖRREN, SÅ MAN MÅSTE DRA SJÄLV – säger Mia Granath som just idag startade Pop-up butiken Granath Koncept, i Lidingö centrum, som säljer utemöbler och växter.

Jag är inredare till yrket och mina kunder är företag och privatpersoner. Eftersom jag också är entreprenör såg jag, möjligheter med Coronakrisen. Alla skulle arbeta hemifrån och vara mer i hemmet och dessutom är det vår, då vill man göra om sitt hem och hålla på med sin trädgård. 

Tror att man ska gasa i dessa tider om man har möjlighet. Jag fick möjligheten att under tre månader hyra gamla biblioteket i Lidingö centrum, så nu har jag på kort tid öppnat en ett showroom, en oas och ”Pop-up butik” där som jag fyllt med stolar, bord, parasoller, växter etc. Underbar lokal för detta ändamål och jag har också ett koncepttänk för hela lokalen, så vi får se vad som händer


Frejs kvartersbutik & Torsviks Tobak & Spel - Företag 24 & 25

KÖP GÄRNA EN GLASS NÄR NI HÄMTAR ERA PAKET – säger Mattias Ekelund som driver både Frejs kvartersbutik vid Lidingö Centrum och Torsviks Tobak & Spel

Första dagarna när Cocornaepdemin bröt ut, var det hamstring av snus, men nu har det lugnat ner sig. Nu ser vi att paketflödet har ökad drastiskt, med innehåll främst från apotek, trädgård, hem & hobby & pyssel. Det märks att Lidingöbor är hemma. 

Vi har betydligt färre kunder som handlar i butiken och antalet SL-laddningar har rasat. Spel på stryktips, Top-tipset, Bomben har så gott som stoppats, ingen sport – inga spel. Det enda som man spelar betydligt mer av är Bingolotto.

När kunderna kommer in och hämtar paket får det gärna köpa något litet som en tidning, godis, dryck, glass eller så för att hjälpa oss genom denna kris.


Lidingö Hälsokost - Företag 23

I DESSA TIDER ÄR DET VIKTIGT ATT STÖTTA IMMUNSYSTEMETS NORMALA FUNKTION – säger Natalie Persson som driver Lidingö Hälsokost i Larsbergs centrum.

Flera av mina kunder är äldre stamkunder som är rädda för att komma in i butiken. Till dem går jag ut med handskar och munskydd och frågar vad de vill ha, sen går jag in i butiken och plockar ihop allt i en påse som jag lämnar till dem. De kan betala med kontanter, kort eller swish.Bor man i närområdet kan man också beställa hem produkter via mail eller telefon.

Klart att det är mindre antal kunder i samband med pandemin, men det är väldigt viktigt att alla tänker extra på sin hälsa i dessa tuffa tider. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost eller en hälsosam livsstil men kan bidra med att stötta immunsystemet och därför försöker jag ha butiken öppen så mycket som möjligt. 

Vid sidan om jobbar jag nätter i Högsätra på korttidsavdelningen & växelvården. Efter de nätter jag jobbat brukar jag vara ganska trött och då hoppar min dotter in och öppnar butiken. Vi är båda noga med att hålla god handhygien och följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer. Hoppas att ni håller er friska! Tillsammans ska vi klara det här!


HEMA Trafikskola - Företag 22

VI HAR HALVERAT ANTALET DELTAGARE PÅ VÅRA KURSER SÅ ALLA SITTER MED BRA AVSTÅND FRÅN VARANDRA – säger Manuel och Henrik, som tillsammans driver HEMA trafikskola i Baggeby. I bilarna rengör vi ratt och reglage med desinfektionsmedel efter varje elev. Vi är också noga med att ingen, vare sig lärare eller elev, har några symtom utan är helt friska. Självklart har vi handsprit till alla att använda före och efter en körlektion.

Vi har sedan sportlovet mindre nu än vad vi normalt har i mars/april. Vi har generellt mycket gymnasieelever som övningskör på trafikskolan och de säger att med skola hemifrån via nätet, så har de ännu mer att göra ”i” skolan än normalt. Det påverkar oss såklart då skolan går före. Men vi märker också av en kundgrupp som ökat lite och det är äldre (25 - 50 år) som kanske blivit korttisdpermitterade och nu har tid att faktiskt ta det där körkortet. Det är riktigt kul att hjälpa dem att komma till skott.

Närmaste tiden hoppas vi på bra väder så vi kommer kunna köra mycket med våra mopedelever. Det känns ju bara skönt att vara lite mer utomhus i dessa tråkiga tider.


M & C Gardinateljé - Företag 21

VI ÄR EXTRA FÖRSIKTIGA JUST NU – säger Monica Segerström, gardinmakare och Klara Gannerström, tapetserare som driver M & C Gardinateljé och möbelverkstad i Baggeby.

Vi har inte märkt någon nämnvärd ordernedgång, men känner en viss oro när vi ska hänga gardiner i hemmen. Vi ber kunden att inte vara hemma och vi har munskydd, handskar och handsprit för att skydda både oss och kunderna så mycket som möjligt. Monica börjar närma sig "karantänålder” och Klara är gravid, så vi är nu extra försiktiga just nu. Men vi fortsätter vårt jobb som vanligt för vi kan ju inte lägga ner verksamheten, då blir det inga intäkter.

De har också varit svårt för oss att få hem tyger från våra underleverantörer, eftersom de flesta finns i England, speciellt svårt har det varit med fårskinn. I vår ateljé och verkstad kan kunder också komma och titta på tyger. Vi talar oftast med kunden först och lägger då ut olika förslag på ett bord så kunden kan titta i lugn och ro medan vi är på distans.


Mibbis - Företag 20

HJÄLP OSS ATT ÖVERLEVA – säger Panteha Khosravi som driver Mibbis på Stockholmsvägen. Vi har just fått in hela den nya vårkollektionen som visas på våra skyltdockor i våra butiksfönster och på Instagram, så att alla kunder kan se hur ser den ut. Det är bara att ringa om storlekar, färger etc. och vi kör hem dina kläder med Näringslivbilen, som är helt gratis och i rådande situation har vi 40% på allt du köper.

Jag ser att många tittar in genom skyltfönstret och står där länge och tittar men är rädda för att komma in. Ring på dörrklockan så kan jag komma till dörren och visa kläderna på gatan. Du kan också ringa och boka en ”egen tid”, där du är ensam i butiken och i lugn och ro gå omkring och titta och prova. Självklart kommer jag att hålla avstånd.

Nu är verkligheten här, och vi behöver allt stöd vi kan få, men vill också att du som kund hittar fina härliga vår- och sommarkläder som kan bringa lite glädje i dessa tider. Med den nya Näringslivsbilen kan vi numera också skicka hem varor till de kunder som inte kan komma till oss. Det är bara att ringa.


Rönneberga Konferens- Företag 19

VI HAR TÄNKT OM OCH TÄNKT NYTT OCH HAR NU EN SEGELTERRASS – säger Gunilla Runsten som är vd på Rönneberga konferens. Från vecka 10 blev det tvärstopp och vi har inga bokningar förrän efter Påsk och som det ser det nu kan det säkert bli dystert även efter påsk och under hela våren. Många har dock till vår glädje bokat om till hösten.

Vi har permitterat personalen utom två personer som behövs för att hålla i gång anläggningen. När vi hade ”avskedsfika” för personalen satt vi och spånade på vad vi kunde göra och idén att göra Segelterassen öppen för prisvatagäster med utomhus servering kom upp. Och sagt och gjort nu är den igång och vi har haft en hel del gäster redan.

Vi har lunch eller man kan bara ta ett kopp kaffe och en kaka eller så. Man kan också ta med sig mat hem. Det är trevligt att sitta här på terrassen och titta ut över vattnet och vi har långt avstånd mellan borden och varma filtar. Vi hoppas att sommaren ska bjuda på fint väder så att vi kan erbjuda både Lidingöbor och Stockholmare en skärgårdsoas här på berget, där man kan äta en lunch eller ta en fika och titta på den vackra utsikten.


Minutus Gym - Företag 18

VI KÖR TRÄNING UTOMHUS FÖR DE SOM INTE VILL TRÄNA INNE – säger Sebastian Östberg, Leija Hodzic och Benny Johansson, som driver gymmet Minutus i Lidingö Centrum. Vi har öppet som vanligt och majoriteten av våra medlemmar fortsätter att träna även i dessa tider. Men såklart ser vi en minskning i antal besök från våra medlemmar, framförallt från de äldre.

Det positiva är att folk nu tränar lite mer utspritt över dagen då många arbetar hemifrån och har möjligheten att komma ifrån lättare. Träning är ju en viktig del i att bygga upp sitt immunförsvar vilket är extra viktigt i dessa tider så det är kul att många tänker likadant. Däremot tillkommer det inte så många nya medlemmar just nu då många säkert har annat att tänka på. Vi fokuserar på att ge våra medlemmar ännu mer service nu när det är lugnare på gymmet, vi har även hjälpt några medlemmar som suttit isolerade med matinköp vilket varit jättekul!

Det som skiljer sig lite åt mot tidigare är att vi förlagt en del av vår träning utomhus, vi har också producerat massor av videos för hemmaträning som vi lagt ut i våra sociala medier. Givetvis jobbar vi väldigt mycket med hygienen på gymmet nu, bland annat har vi såklart handsprit etc utställd överallt i gymmet och desinficerar träningsmaskinerna löpande. Vi får hoppas man kan se en ljusning snart så även våra äldre medlemmar kan komma tillbaka i träning!


Bodalsgaraget - Företag 17

DET RULLAR PÅ SOM VANLIGT – berättar Lars Andrén som är anställd på Bodalsgaraget, en bil- och däckverkstad på Vasavägen.

I nuläget känner vi oss inte så oroliga, vi har jobb nästan upp över öronen. Kanske är det så att det är många som arbetar hemifrån och har tid att serva bilen eller byta däck.

Vi har inte märkt av coronasmittan så mycket faktiskt, förutom att det är en del kunder som är lite oroliga om det är för mycket folk i kundmottagningen. Så vi har nu infört att ha en kund åt gången i kundmottagningen och så har vi satt upp lappar att kunderna ska försöka visa hänsyn och inte gå in om det finns folk inne mottagningen.


Lovans Djurcenter - Företag 16

KUNDERNA SKA KÄNNA SIG TRYGGA – säger Lovisa Lundin som driver Lovans Djurcenter på Islinge hamnväg.

Som många andra företagare på ön anpassar vi oss och gör vårt allra bästa för att alla våra kunder, som har smådjur, hund eller katt, ska känna sig trygga. Exempelvis erbjuder vi att plocka varorna åt kunder som ringer in till butiken innan besöket och ställer ut påsen så att man inte behöver gå in. Kunderna kan Swisha eller betala mot faktura.

Med den nya Näringslivsbilen kan vi numera också skicka hem varor till de kunder som inte kan komma till oss. Det är bara att ringa.


Elon Ljud och Bild - Företag 15

KLART MINSKAT ANTAL KUNDER SOM KOMMER IN I BUTIKEN – säger Johan Nord och Peter Fasten (som inte är med på bilden) som driver Elon Ljud och Bild i Lidingö Centrum
Vi har betydligt mindre antal kunder och försäljningen på stora TV-apparter dyker då man i kristider inte köper dyra sällanköpsvaror utan fokuserar på det som är nödvändigt.

Som en konsekvens av detta har vi har sett en kraftigt ökad efterfrågan på dataskärmar, datakablar, tangentbord, skrivare, bläckpatroner, allt sådan som man behöver för att skapa en hemarbetsplats. Webkamerorna är helt slut, så det märks verkligen att Lidingöbor arbetar hemifrån.

Vi ser nu över vår verksamhet och vår personal och vi följer Lidingö Centrums förslag till kortare öppettider och hoppas givetvis att detta vänder snart.


Anderssons Blomsterhandel - Företag 14

ÄN SÅ LÄNGE - PEPPAR, PEPPAR - RAMLAR BESTÄLLNINGAR IN – säger Ann-Therese Levin, som driver Anderssons Blomsterhandel i Torsvik.
Jag har många kunder som är äldre och de vågar inte komma till butiken, så nu kör jag hem till dem. Det innebär lite nya typer av beställningar som att leverera jord och blommor till blomsterlådor.
En del äldre vill inte gå ut men tycker att det är viktigt att ha fint på sina släktingars gravar nu till påsk, så de ger mig i uppdrag att åka dit med blommor och göra fint. När det är klart skickar jag ett foto via telefonen, så att de får se hur det ser ut. Känns mycket meningsfullt.

Butiken är idag bara öppen mellan kl 10.00- 12.00 och det är inte många som kommer in, de allra flesta ringer och beställer blommor. Jag har idag inga blommor i butiken så kunderna beställer vad de vill ha och jag levererar nästa dag. Tror att jag tappat 40 - 50 % av min försäljning och jag vet inte hur det kommer att gå framöver, om vi inte får leveranser från Holland. Det sägs att de ger bort sina blommor där, till sjukvårdspersonal.
Blommor till bröllop och andra stora fester är borta, det är endast till begravningar som det fortfarande behövs. Eftersom jag är ett litet handelsbolag får jag inte permitteringsstöd, så det är lite tufft men jag har många stamkunder, så jag hoppas det kommer gå bra.


Liten På Ön - Företag 13

IDAG HAR DET RINGT FLERA KUNDER FÖR HEMLEVERANS – säger Linda Pousette som driver barnbutiken Liten på ön på Stockholmsvägen. Behoven förändrades som i ett trollslag och försäljningen dalade då alla dop och barnkalas helt plötsligt var inställda, men förhoppningsvis blir det lite mer försäljningsaktivitet till påsk, då familjer vill pyssla.
Många av våra kunder är "mormor" eller "farmor" och de vågar sig inte in i affären på grund av smittorisken och de är inte heller så digitala. Eftersom jag har stora skyltfönster är min tanke nu, att göra ett sk "Pekfönster", där man kan stå utanför och peka på olika tänkbara varor i affären som jag kan visa i närbild i fönstret.

Idag har jag skickat hem varor med Näringslivsbilen, jättebra, och jag hoppas att fler kunder får kunskap om att man kan handla via telefon & Swish och få varorna hemkörda.Man måste tänka nytt hela tiden och varje dag när jag går till jobbet hoppas jag innerligt att det kommer några kunder!


Knit4u - Företag 12

I SVÅRA TIDER SKA MAN TÄNKA NYTT – säger Paula Lönnqvist som är designer och driver stickföretaget Knit4u, som har nätförsäljning av mönster och gran för handstickning. I denna kris gällande Corona och utegångsförbud, har vi märkt en ökad försäljning. Även våra kolleger i landet säljer bättre än de brukar. Det positiva i dessa tider är att folk har mycket mer tid hemma och behöver sysselsätta sig med något kreativt och då är stickning toppen. Stickning har samma inverkan som meditation och lugnar själen och oron som de flesta känner för allt som kan hända med kära och nära.

Min yngsta dotter som går på grundskolan kom hem i tisdags och var så ledsen för deras syslöjdlärare var i riskgruppen och kunde ej undervisning dem. Då jag har varit lärare under 20 års tid har jag nu även ryckt in som syslöjdslärare på skola, så att de kan slutföra sina projekt. Som designer brukar jag tänka att i svåra tider ska man tänka nytt och anpassa sin produkt till dagens behov


Ateljé 18 - Företag 11

VI GER INTE UPP – säger Bette Moberg och Ulrika Johnsson som driver modebutiken Ateljé 18 i Torsvik Klart att vi har minskat antal besök i affären. Men vi jobbar mycket via instagram och Facebook just nu och det hjälper mycket.

Vi har dagliga modevisningar på Facebook och söker just nu efter modeller i alla storlekar, stora som små, korta som långa, som kan visa våra kläder. Hör av dig om du är intresserad.Våra tjejträffar kommer vi att fortsätta med så länge det går, men då endast med 3-4 personer vid varje tillfälle.

Något vi planerar är också att starta personlig shopping såsom "ha affären för dig själv en timme", för riskgrupper och kunder som känner sig oroliga för att bli smittade. Via Näringslivbilen kan vi också köra hem kläder till dig och ring till oss så löser vi det mesta.


Elvaruhuset - Företag 10

ÄNNU INGEN DRAMATISK MINSKNING AV BESÖK I AFFÄREN OCH EFTERFRÅGAN AV ELINSTALLATIONER – säger Mats Leksell, ägare av Elvaruhuset. Vi har många kunder speciellt från byggbranschen, som inte verkar påverkats ännu.

Vi har dock sett att det blivit en minskning av antalet besökande privatpersoner. Men det verkar också som om många privatpersoner som arbetar hemma, passar på att fixar lite i hemmet och köper belysning till hemarbetsplatser.

Men vi har kunder i alla åldrar och förvånansvärt många äldre som kommer in och handlar. Svårt att säga hur allt kommer att utveckla sig men blir det för lite kunder så blir vi tvungna att stänga butiken.


Tobaberg - Företag 9

JAG HAR ALL TID TILL FÖRFOGANDE – säger Bertil Ankarberg som är pensionerad grafisk formgivare och reklamtecknare

I dessa tider vill jag hjälpa de mest utsatta småföretagen på Lidingö. Jag erbjuder hjälp med att utforma informationsblad, annonser, broschyrer - hela processen från design till färdigt original för tryck. Jag arbetar med iMac och InDesign, Illustrator och Photoshop och slutprodukten blir en tryckfärdig pdf-fil, eps-fil eller jpg.-fil.

Jag gör detta utan att ta betalt - och mitt erbjudande gäller under den tid som småföretagen ön är ekonomiskt pressade av det rådande coronaläget - det är mitt sätt att hjälpa till! Maila till mig om du är i kris: bertil@tobaberg.se www.tobaberg.se

Millesgårdens Lanthandel - Företag 8

VI KÄMPAR PÅ I LANTHANDELN – säger Anders Elfving, en av ägarna till Millesgårdens Lanthandel. Som restauratör och kock måste man var dynamisk och öppen för förändringar. Att vara positiv och se möjligheterna är det som skapar affärer.
Restaurangen är fortsatt öppen dock med lite justerat koncept samt öppettider då museet bommade igen den gångna veckan. Vi har snabbt fått styra om verksamheten till en krog med nästan bara mat för avhämtning "Good food to go" som vi valt att kalla detta.

Dessutom så har vi sänkt priserna "VI HJÄLPER ER ... NI HJÄLPER OSS "på all mat så att Lidingöborna ska kunna hämta mat från oss flera dagar i veckan. Vi kör fri leverans och bilen går från Lanthandeln 1 gång om dagen klockan 16.30. V åra nya öppettider är tisdag-lördag 11-16. Det här som hänt drabbar extra hårt den bransch vi befinner oss i, då man alltid jobbar med låga marginaler och ofta inte har några stora kassor att gräva i. Vår kvällssatsning får definitivt en liten törn av det som hänt och just för tillfället har vi stängt den delen av verksamheten.

Vi hoppas att när detta blåst över så står vi starka igen, och kan fortsätta med satsningen kvällsöppet... med härlig god medelhavsinspirerad mat och naturviner utan tillsatser.


Lidingö Naprapaterna - Företag 7

CORONAÅTGÄRDER OCH HEJ FRÅN OSS – säger Carl Spindler som driver Lidingö Naprapaterna AB. Läget Idag: Vi har vi ökat våra rutiner gällande desinfektion där vi nu ber alla klienter tvätta händerna innan sitt besök.

Oavsett om vad som är bokat, personlig träning, naprapatbehandling eller massagebehandling så desinficerar vi nu alla kontaktytor efter passet är klart. I behandlingsrummen är saniteten redan väldigt hög, men även där är vi väldigt noga med att både personal och klienter är fullt friska vid besök. Vi håller även hårt på att max 9 personer vistas i lokalen samtidigt, detta inkluderar även all personal.

För de klienter som är friska och hemma i frivillig karantän kan vi erbjuda träning och behandling i hemmet och där har vi slopat framkörningsavgiften.


Ivera Livslust - Företag 6

SOM HÄLSOPEDAGOG OCH MASSÖR GÄLLER DET ATT TÄNKA ALTERNATIVT – säger Gerd Westholm Kjellgren som driver Ivera Livslust. Massageverksamheten är öppen som vanligt för alla utan förkylningssymtom så länge jag själv inte har minsta symtom. Ingen sen avbokningsavgift så länge Corona härjar. På utbildnings- och föreläsningssidan är det stiltje.

Jag tänkte så här: så länge jag är frisk och kan jobba vill jag jobba och göra en insats där den behövs så jag jobbar nu extra på Breviks Hemtjänst. Att kommunicera med sina kunder under tiden är oerhört viktigt så jag lägger succesivt upp tips, idéer och positivt tänkande på fb. Att tänka kreativt innebär för mig att framöver erbjuda digitala lösningar som tex föreläsningar, webinarier och hälsocoaching inom hälsa, kost och livsstil online.


Almqvist Design - Företag 5

TAJMINGEN ATT STARTA FÖRETAG KUNDE VARIT BÄTTRE – säger Eliot Almqvist med ett leende.För bara 5 månader sedan drog jag igång Almqvist Design.

Tanken var att sälja skön inredning via webbshop men också ha ett showroom på Sturevägen 32 här på ön. Satsade allt efter mottot ”Våga vinn” som nu snabbt visar sig bli ”Kämpa för att överleva” Nu börjar varorna jag beställde i januari droppa in, vilket är fantastiskt roligt! Mindre roligt är fakturorna.

Skulle uppskatta lite hjälp, gå gärna in och bli en positiv följare på Instagram almqvistdesign_ab och facebook Almqvist Design AB ,då kan jag nå ut till flera och nya kunder. Lidingöbor får hemleverans samma dag och jag blir superglad för varje order! Uppskattar all hjälp för att nå ut!


Bonus Canis hundträning - Företag 4

HUNDÄGARE HAR SVÅRT ATT STÄNGA IN SIG HELT OCH HÅLLET – säger Anita Weinius, som driver Bonus canis hundträning.

Hos oss fortgår kurser samt privatträningar som vanligt. Men jag kör mina kurser i små grupper om 2 till max 6 hundar och just nu prioriterar jag utomhusträningen.

Elever som känner sig oroliga eller krassliga stannar såklart hemma och jag erbjuder dem att ta igen vid annat tillfälle i den mån det är möjligt.
Jag försöker också tänka kreativt och kommer att lansera kurser och träningsvideor som läggs upp digitalt under våren.


Sara Cecilia - Företag 3

HUNDÄGARE HAR TÄNK KREATIVT – säger Cecilia Grahn, som är ägare av modebutiken SaraCecilia i Lidingö Centrum.

”Vi har försökt tänka kreativt i denna stora utmaning! Vi erbjuder fri hemkörning på ön och fri frakt på allt i webbshoppen och vi har sett en ökning av inkomna order. Skulle ha haft några kundkvällar nästa vecka men kör istället live-sändning på nätet med en modevisning så att kunderna kan känna att de är med ändå.

Fördelen med Lidingö Centrum är att det är ett utomhuscentrum så alltid frisk luft utanför butikerna. Vi kör på som vanligt och hoppas att kunderna våga komma och besöka oss”.


Destination Lidingö - Företag 2

STÄLL INTE IN! STÄLL OM! DET ÄR TID ATT HJÄLPA VARANDRA – säger Ann Nagel som är ordförande för Destination Lidingö som representerar hotell - och konferensanläggningarna på ön. ”Att man i dessa tider ska undvika folksamlingar och stora konferenser har nog inte undgått någon. Men varje inställt möte drabbar någon av våra konferensanläggningar på ön, som just nu kämpar för sin överlevnad.

Läget är kritiskt för hotell, restauranger och mötesplatser över hela Sverige och så även Lidingö. Avbokningar strömmar in och det värsta av allt är att ingen ringer för att boka något framöver. Många kämpar nu för att kunna behålla sin personal och för att kunna finnas kvar när Coronakrisen blåst över.

Vi förstår att du vill undvika platser där många samlas ett tag och det allra viktigaste är och förblir människors hälsa liv och hälsa. Men om ni behöver samlas har de allra flesta anläggningar på ön, helt avskilda mötesrum, med all tänkbar teknik på plats, och har i dessa tider vidtagit en lång rad åtgärder för att trygga och säkerställa hälsan.

Du kan hjälpa oss i branschen att känna ett lite frö av hopp om bättre tider. Du kan hjälpa genom att boka ett möte eller en weekend längre fram i år, t.ex. boka julbord redan nu och avboka inte utan flytta fram datum för konferenser".


Rozen Clean - Företag 1

VÅR STATUS ÄR FÖLJANDE JUST NU – ”Just nu kommer det in väldigt många avbokningar på grund av Coronautbrottet", säger Malin och Fredrik Elzén. "Antalet avbokningar ökar dessutom för varje dag som går. Vi har infört nya rutiner som bl.a. innebär att alla från oss ska städa med nya engångshandskar hos varje kund och vid minsta symptom ska vi stanna hemma. Vi har informerat våra kunder om våra rutiner och att de ska avboka om de har minsta symptom. Vi har infört anställningsstopp (75 anställda) sen någon vecka tillbaka. Vi antar att det kommer att bli ännu värre i april och maj, men vi hoppas verkligen att allt lugnat ner sig framåt sommaren igen.

Vi förstår folks oro så klart, men Folkhälsomyndigheten har informerat att virus på ytor utanför kroppen försvinner vid städning med vanliga medel som såpa och diskmedel och att det därför är bra att städa ofta och noggrant