Responsive imageIndiska restaurangen Spice Zone, ägaren Shafiqur Rahman.

BAGGEBY TORG BYTER SKEPNAD

I Baggeby/Bodal ligger ett 20-tal butiker, företag och restauranger, varav många runt Baggeby Torg. Det finns också ett antal företag utmed med Kostervägen, Farkostvägen och Bodalsvägen. Vi har vandrat runt, knackat på och talat med ett antal handlare och fastighetsägare för att få veta vad som händer i området ur ett företagsperspektiv, och vilka förbättringsbehov som finns.

Runt Baggeby torg har nya verksamheter och ägare etablerat sig. Lidingös små närcentra är på väg tillbaka – det är en tydlig trend som vi ser över hela ön, och den gäller även för Baggeby Torg.

På torget ligger Livsmedelsaffären Tempo Baggeby som kyrkan mitt i byn med en stadigt växande kundkrets. Ägaren Jakob Cassel tog över affären tillsammans med en kollega för ett par år sedan och vill vara den bästa kompletteringsbutiken i området. "Vi lyssnar på kunderna och tar in det som behövs. Vi är också ombud för Svenska Spel, Post Nord, SL, DHL och Schenker. Senaste tillskottet är en Instabox där de som ska hämta sin paket får en kod via SMS, och med den kan de öppna boxen och hämta sitt paket själv, och slipper därmed alla köer", säger Jakob stolt. "Vi har också skaffat en kaffemaskin, bytt alla frysar och kylskåp och snart byter vi ut resten av inredningen. Det är stora investeringar", fortsätter Jakob, men vi märker att kunderna är nöjda och vi får allt fler kunder. I Bodal och Baggeby bor cirka 3 200 personer, så det finns plats för oss även om vi har konkurrens från de stora drakarna. Då det är många äldre som handlar hos oss, har vi också är en sorts social funktion för området och det gäller även för barnfamiljer. Vi har också just börjat med att ge 10 procent seniorrabatt på tisdagar", avslutar Jakob och hastar vidare.

Jacob Cassel  utanför Tempo Baggeby.

"Att få ett levande torg är något som jag värnar om", säger fastighetsägaren Johan Stål. Hans fastighetsföretag Lidingö Galeasen, som är en långsiktig ägare, hjälper sina hyresgäster så mycket de kan för att stödja och utveckla deras verksamhet och vill gärna förtäta och få dit fler boenden och då speciellt ungdomar.

Restaurang Kvarters, (tidigare Lucas, ännu tidigare Fontana) har precis bytt ägare och en yngre generation har tagit över och skapat en ny meny med fokus på italiensk mat och lokal kvartersmat. Andra förändringr är att vänta och man har ambitionen att bli den nya kvarterskrogen.

Kvarters bjuder på pizza, italienskt och svenskt. Att det är ett familjeföretag syns på personalens tröjor.

Till torget har även Stenfirman Lapital flyttat från Lidingö Centrum och man är mycket nöjd med det nya läget.

Lapital har ett stort utbud av stenprodukter och liknande.

Dörr i dörr ligger den nya indiska restaurang Spice Zone, med mycket god mat och trevligt bemötande. Ägaren Shafiqur Rahman satsar stort med ny inredning, catering och en terrass på torget, där man kan äta ute.
"Kom gärna och pröva vår goda mat", säger Shafiqur.

I huset nedanför torget, där den gamla Bowlinghallen låg, planeras nu 47 nya lägenheter som företag kan köpa för att hyra ut till sina anställda – ett bra sätt att locka kompetent personal till ön. På nedre planet byggs just nu ett hotell med 61 rum och det pågår arbete med att hitta någon som vill driva detta – Är det någon som känner sig hågad, så tag kontakt med Fastighetsägaren, Gustaf Grundström på Occom Förvaltning AB.
Företag vi hittar på Kostervägen är bland annat Klassiska Engelska Möbler, Suubi’s Sushi och Fitness24 Seven. Där finns även HEMA Henriks & Manuels Trafiksskola Lidingö.

Gun Malmqvist på servettryckeriet.

På Kostervägens baksida ligger Lidingö Import AB, ett litet tryckeri som funnits i över 40 år. Mor Gun Malmqvist och dottern Ankie driver företaget tillsammans och trycker servetter för olika företag, restauranger etc. De har också en liten verksamhet som är unik för endast Lidingöbor, som heter Fabriksbon’s där Lidingöbor kan gå in och köpa andrahandssortiment pappersservetter, exempelvis 200 servetter för 100 kronor.

I våningen under ligger Lidingö Bilcenter som arbetar med Däckteamkedjan. Här kan man byta, förvara och laga däck. Niclas Lind och Leo Segerström förvärvade företaget 2014. Vi har perfekt läge, säger Niclas och trivs bra här.

Leo Segerström och Niclas Dahl utanför Lidingö Bilcenter.

På Farkostvägen har vi MC Gardinateljé och på Bodalsvägen finns en av Lidingös två tapetserarverkstäder.

Om företagarna får önska sig något från Lidingö stad så är det bättre belysning, bättre snöröjning och tvåtimmars parkering med P-skiva fram till kl 21.00, då livsmedelsaffären stänger, annars är de nöjda.

Efter vandringen i Baggeby/Bodal kan man bara säga att det är ett mycket trivsamt område och att här finns många fina företag som vi inte visste om – så Lidingöbo, tag en promenad och hälsa på hos handlarna och företagen, eller gå och ät på någon av restaurangerna i området!

Här är företagen i Baggeby / Bodal. Om ert företag inte finns med, hör av er!Artikeln är skriven av Katarina Palmstierna och även publicerad på Lidingö Nyheter 10 juni 2019. Foto: Katarina Palmstierna.